Eigenschappen van een thermoplast

09/04/2016 by Freddie

Eigenschappen van een thermoplast

Thermoplasten worden gedefinieerd als polymeren die kunnen worden gesmolten en herschikking voor ander gebruik bijna voor onbepaalde tijd. Op moleculaire schaal, polymeerketens worden bij elkaar gehouden door zwakke niet-covalente bindingen. De kettingen zelf invloed op grootschalige fysische eigenschappen wegens verscheidenheid van aantal en gewicht gebaseerde gemiddelden in een monster. Thermoplastische spanning-spanning curven bezitten een onderscheidend "dip" overeenkomt met fysieke insnoering in reactie op een bepaald bereik van de stress. Gemeenschappelijke thermoplasten omvatten acrylaat (PMMA) en compounds zwavelwaterstof (PPS).

Eigenschappen van een thermoplast

Fysische eigenschappen

Bij koude temperatuur, thermoplasten zijn Bros (glazig). Bij verwarming, thermoplasten worden zacht en kneedbaar, vooral in de nabijheid van hun bijzondere glazen overgang temperatuur. Verdere verwarming geleidelijk transformeert een kunststof mal in een viskeuze vloeistof. Op dat moment kan het plastic gegoten worden in een nieuwe vorm voor hergebruik. Thermoplasten worden daarom gemakkelijk gerecycleerd.

Polymeer keten interactie

Kunststof eigenschappen zijn verklaard door hun moleculaire structuur. Lange ketens worden samengehouden door zwakke intermoleculaire krachten (van-der-Waals krachten), die geleidelijk aan worden overwonnen met hogere temperatuur. Dit resulteert in geleidelijke versoepeling en uiteindelijke polymeer liquiditeit op de verwarming. Polymeer backbones blijven afzonderlijke en relatief inert. Thermoplasten zijn meestal gesynthetiseerd door toevoeging reacties, waar monomeren voortdurend aan een ketting "staart koppelen" om de geleidelijk langer polymeer ruggengraat.

De karakterisering van de keten van het polymeer

Thermoplastisch polymeerketens zijn niet eentonig koolstof-waterstof-eenheden. Ketens van verschillende lengtes vormen een steekproef, met twee getallen ketting lengte distributie samen te vatten: nummer-gemiddelde-moleculair gewicht (Mn) en gewicht-gemiddeld-moleculair-gewicht (Mw). Gewicht-gemiddeld-moleculair-gewicht altijd hoger zal zijn dan Mn, hoewel de verhouding van de twee (polydispersiteit) kan krijgen dicht bij een als zeer zorgvuldig vervaardigd. Een polymeer-keten is gebouwd in eenvoudige reeks (enkel monomeer), blok of wisselende patronen van verschillende monomeren. Ketens kunnen ook verschillende monomeren gedurende hun lengtes in een statistische/semi-random verdeling bezitten.

Spanning-spanning Curve

Thermoplasten heb een onderscheidend spanning-spanning-curve. Een vloeiende opwaartse curve pieken en vervolgens naar beneden tot op zekere hoogte. Deze "dip" correleert aan insnoering (vernauwing). Insnoering mechanica in thermoplasten zijn zodanig dat in een beperkt domein, toegenomen toegepaste stress eigenlijk materiële stam vermindert. Aangezien verdere stress is toegepast, materiaal stam opnieuw verhogingen--opwaartse stijging van de curve--tot stress voldoende om te breken of "snap" het monster wordt bereikt.

Product voorbeeld: acryl

Veel voorkomende stoffen zijn thermoplasten, onder hen acrylaat (polymethylmethacrylaat PMMA). Door slimme synthese technieken heeft deze thermoplast uitzonderlijke transparantie, weerstand tegen corrosie en slagvastheid. Acryl onderhoudt deze eigenschappen onder de uitersten van temperatuur en vochtigheid. Terwijl niet zo kras-bestand als traditioneel glas, acryl gecombineerd met speciaal ontworpen afwerkingen en additieven maakt een recyclebaar, lichtgewicht en veilig alternatief voor het glas.

Product voorbeeld: PPS

Een algemene thermoplastische eigenschap is sterkte zonder overtollige gewicht. Compounds zwavelwaterstof (KKS) deelt deze eigenschap. In tegenstelling tot acryl, het is niet een transparante stof bij kamertemperatuur en heeft verschillende toepassingen. Thermoplastische PPS wordt gebruikt, onder andere als materiaal voor de buis binnen vliegtuigen interieurs. Terwijl het gebrek aan netwerk-keten microstructuur kenmerk van thermohardende kunststoffen, bevat KKS Inter keten zwavel gebaseerde covalente "links", waardoor het met name ongevoelig voor vlam en extreme temperaturen.Related Articles